Autobussen

Heeft u een autobus die op diesel rijdt? Bekijk op deze webpagina welke situaties u per 1 januari 2020 tegen kunt komen.

Momenteel heeft alleen de gemeente Amsterdam een milieuzone voor autobussen. Per 1 januari 2020 kunt u in ieder geval in deze gemeente een van de volgende situaties tegenkomen:

-Amsterdam heeft een milieuzone volgens de oude verkeersregels
Gemeenten met een milieuzone hebben tot 29 oktober 2020 de tijd om de nieuwe verkeersregels voor milieuzones in te voeren. Tot die tijd gelden de bestaande verkeersregels voor milieuzones voor dieselautobussen, herkenbaar aan de verkeersborden bij de milieuzone. Dat betekent dat u nog steeds een boete kunt krijgen, als u een oude milieuzone inrijdt die voor uw autobus verboden is.

-Amsterdam heeft een milieuzone volgens de nieuwe verkeersregels
Heeft Amsterdam een milieuzone volgens de nieuwe verkeersregels ingevoerd, dan kunt u een groene milieuzone tegenkomen. In groene milieuzones zijn alleen autobussen toegestaan met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer hoe schoner uw voertuig.

onderbord autobus
Onderbord groene milieuzone voor dieselautobussen

Let op: Per 1 januari 2022 gelden er strengere toegangseisen voor autobussen in milieuzones. Vanaf die datum hebben alleen autobussen met emissieklasse 6 of hoger toegang.

Meer weten?
Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones.
Kijk voor de actuele situatie per gemeente met een milieuzone op Locaties milieuzones.
Kijk op Verkeersbord en onderborden hoe u een groene milieuzone kunt herkennen.
Er geldt een aantal vrijstellingen en ontheffingen voor groene milieuzones. Meer informatie hierover vindt u op Vrijstellingen en ontheffingen

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*.

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen