Exceptioneel transport

Exceptioneel transport is transport dat breder, langer, zwaarder of hoger is dan wettelijk toegestaan. Wanneer u met een dergelijk voertuig wilt rijden moet uzelf ontheffing aanvragen bij de RDW (TET).

Incidentele ontheffing

Heeft u een incidentele ontheffing van de RDW ontvangen en komt het transport door een gemeente met een milieuzone? Dan heeft de RDW de gemeente (met uitzondering van Amsterdam) daarvan op de hoogte gesteld. Als het kenteken van het trekkend voertuig bekend is bij de RDW, dan heeft u gedurende de periode van de ontheffing ook een lokale ontheffing voor toegang tot de milieuzone.

Is het kenteken van het trekkende voertuig nog niet bekend op het moment van aanvragen bij de RDW, dan doet de RDW een melding naar de gemeente zonder het kenteken. De betreffende gemeente zal dan voor toegang tot de milieuzone de kentekens bij u opvragen. Zodra de gemeente deze heeft krijgt u een lokale ontheffing.

Langlopende ontheffing

Heeft u een langlopende ontheffing bij de RDW voor uw exceptioneel transport aangevraagd? Dan moet u voor toegang tot de milieuzone bij de betreffende gemeente zelf een dagontheffing aanvragen voor het trekkende voertuig. Dit moet u doen voor de dagen dat u in de milieuzone moet zijn.

Aan het aantal dagontheffingen voor exceptioneel transport zijn geen kosten verbonden. Bovendien geldt hiervoor geen maximum aantal van 12 keer per jaar. Voorwaarde is wel dat het voertuig voor exceptioneel transport niet ouder mag zijn dan 12 jaar, gerekend vanaf de Datum Eerste Toelating voor toegang tot de milieuzone.

Tip! Ga eerst na of uw voertuig al toegang heeft volgens het verkeersbord. U hoeft dan namelijk geen dagontheffing aan te vragen bij de gemeente. Voor de zwaarste trekkers (met 4 of meer assen) hoeft u ook geen dagontheffing aan te vragen bij de gemeente. RVO.nl verleent aan deze voertuigen automatisch een landelijke ontheffing op basis van gegevens van de RDW. 
Op uw kentekenbewijs kunt u zien of uw voertuig een trekker met 4 of meer assen is. U kunt met de kentekencontrole nagaan of er voor uw zware trekker ontheffing is verleend. 
 

Kenteken check

Voer hier uw kenteken in en controleer of uw vrachtauto (> 3500 kg) ontheffing heeft voor de milieuzones:

NL