Nieuwe verkeersregels

Op deze webpagina leest u waarom de verkeersregels voor milieuzones sinds 1 januari 2020 zijn veranderd en wat deze nieuwe verkeersregels inhouden.

Gele of groene milieuzone
Per1 januari 2020 kunnen gemeenten met een milieuzone een gele of een groene milieuzone voor dieselvoertuigen invoeren. De hoeveelheid vervuilende stoffen die een dieselvoertuig uitstoot, bepaalt of het voertuig een milieuzone in mag rijden of niet. Bij de nieuwe regeling is de uitstoot uitgedrukt in emissieklassen. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner het voertuig.

Op de nieuwe verkeersborden staat de emissieklasse aangegeven. Het cijfer geeft aan of een voertuig de milieuzone in mag rijden. Zo staat er bij een gele milieuzone altijd de tekst ‘toegestaan voor 3 en hoger’. Bij een groene milieuzone hoort de standaardtekst ‘toegestaan voor 4 en hoger’. Op de pagina Milieuzone per voertuig staat uitgelegd welke zones er gelden voor welk voertuig. Bekijk de infographic voor een voorbeeld van een verkeerssituatie met een milieuzone.

Doe de Milieuzonecheck 
Via de Milieuzonecheck kunt u nagaan wat de emissieklasse is van uw voertuig of van het voertuig waarin u rijdt.

Oude en nieuwe situatie
Niet alle gemeenten met een milieuzone hebben per 1 januari 2020 direct een gele of groene milieuzone. Tot 29 oktober 2020 kunt u dus ook nog milieuzones tegenkomen waarvoor de oude verkeersregels en -borden gelden. Bekijk daarom altijd voor vertrek de webpagina Locaties milieuzones. Hier vindt u een kaart van Nederland met daarop alle gemeenten die een milieuzone hebben. Ook ziet u wat voor soort milieuzones dit zijn.

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*.

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen