Personen- en bestelauto's

Rijdt u in een personen- of bestelauto op benzine of lpg, of in een elektrische personen- of bestelauto? Dan kunt u alle milieuzones inrijden. Rijdt u in een personen- of bestelauto op diesel? Dan kunt u per 1 januari 2020 verschillende situaties tegenkomen.

Momenteel zijn er 3 steden in Nederland die een milieuzone hebben voor personenauto’s of bestelauto’s die op diesel rijden: Amsterdam, Arnhem en Utrecht. Per 1 januari 2020 kunt u in ieder geval in deze steden een van de volgende situaties tegenkomen:

-De gemeente heeft een milieuzone volgens de oude verkeersregels
Gemeenten met een milieuzone hebben tot 29 oktober 2020 de tijd om de nieuwe verkeersregels voor milieuzones in te voeren. Tot die tijd gelden de oude verkeersregels voor milieuzones voor dieselauto’s, herkenbaar aan de verkeersborden bij de milieuzone. Dat betekent dat u nog steeds een boete kunt krijgen, als u een milieuzone inrijdt die voor uw auto verboden is.

-De gemeente heeft een milieuzone volgens de nieuwe verkeersregels
Heeft de gemeente een milieuzone volgens de nieuwe verkeersregels ingevoerd, dan kunt u twee soorten milieuzones tegenkomen:

  1. Een gele milieuzone: Rijdt u in een personen- of bestelauto die op diesel rijdt? Dan mag u alleen in deze milieuzone komen als uw auto emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft uw auto een emissieklasse van 0, 1 of 2, dan is een gele milieuzone voor uw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig.
  2. Een groene milieuzone: Heeft u een personen- of bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag u in een groene milieuzone komen. Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in.

    Onderbord gele milieuzone voor personen- en bestelauto's      onderbord groene milieuzone voor personen- en bestelauto's

Onderborden voor de gele en groene milieuzone voor dieselpersonen- en bestelauto's

Let op: Overweegt u een nieuwe dieselauto aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat per 1 januari 2025 gemeenten strengere eisen kunnen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.

Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul emissiezones invoeren in hun gemeenten. Deze nul emissiezones gelden voor vracht- en bestelauto’s. Heeft u een bestelauto? Dan mag u deze zone alleen in als uw bestelauto elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot.

Meer weten?
Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones.
Kijk voor de actuele situatie per gemeente met een milieuzone op Locaties milieuzones.
Kijk op Verkeersbord en onderborden hoe u een gele en groene milieuzone kunt herkennen.
Er geldt een aantal vrijstellingen en ontheffingen voor gele en groene milieuzones. Meer informatie hierover vindt u op de webpagina Vrijstellingen en ontheffingen

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*.

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen