Personen- en bestelauto's

Rijdt u in een personen- of bestelauto op benzine of lpg, of in een elektrische personen- of bestelauto? Dan kunt u alle milieuzones inrijden. Rijdt u in een personen- of bestelauto op diesel? Dan gelden de volgende verkeersregels.

Momenteel zijn er 4 steden in Nederland die een milieuzone hebben voor personenauto’s en bestelauto’s die op diesel rijden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. 

U kunt in deze vier gemeenten twee soorten milieuzones tegenkomen:

  1. Een gele milieuzone: Rijdt u in een personen- of bestelauto die op diesel rijdt? Dan mag u alleen in deze milieuzone komen als uw auto emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft uw auto een emissieklasse van 0, 1 of 2, dan is een gele milieuzone voor uw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig. 
  2. Een groene milieuzone: Heeft u een personen- of bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag u in een groene milieuzone komen. Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone. 

    Onderbord gele milieuzone voor personen- en bestelauto's      onderbord groene milieuzone voor personen- en bestelauto's

Onderborden voor de gele en groene milieuzone voor dieselpersonen- en bestelauto's

Let op: Overweegt u een nieuwe dieselauto aan te schaffen? Houd er dan rekening mee dat per 1 januari 2025 gemeenten strengere eisen kunnen stellen. Vanaf die datum mogen alleen diesels met emissieklasse 4 of 5 en hoger de milieuzone in.

Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul-emissiezones invoeren in hun gemeenten. Deze nul-emissiezones gelden voor vracht- en bestelauto’s. Heeft u een bestelauto? Dan mag u deze zone alleen in als uw bestelauto elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot. Voor bestelauto's emissieklasse 5 en 6 geldt een overgangsregeling.

Meer weten?
Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones.
Kijk voor de actuele situatie per gemeente met een milieuzone op Locaties milieuzones.
Kijk op Verkeersbord en onderborden hoe u een gele en groene milieuzone kunt herkennen.
Er geldt een aantal vrijstellingen en ontheffingen voor gele en groene milieuzones. Meer informatie hierover vindt u op de webpagina Vrijstellingen en ontheffingen
Kijk voor informatie over de nul-emissiezones op OpwegnaarZes.

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*. 

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen en met andere voertuigsoorten dan personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen.