Toegang bepalen met stappenplan

Volg onderstaand stappen en bepaal of u met uw vrachtauto de milieuzone in mag rijden.


Stap 1: Controleer of uw vrachtauto na 1 juli 2013 op basis van het milieuzonebord is vrijgesteld en de milieuzones in mag.  Met deze link gaat u naar de pagina Toegang op basis van het milieuzonebord.

  • Heeft uw vrachtauto geen vrijstelling onder het milieuzonebord ga dan verder met stap 2.
  • Is uw vrachtauto een euro IV voertuig of hoger of wordt uw vrachtauto niet door een dieselmotor aangedreven, dan kunt u de milieuzone inrijden.

Stap 2. Heeft uw vrachtauto geen vrijstelling onder het milieuzonebord? Controleer met behulp van de Kentekencontrole of er voor uw type voertuig een uitzondering is gemaakt en u met een landelijke ontheffing toch de milieuzone in mag.

  • Krijgt u in de kentekencontrole de melding ‘ontheffing’ of ‘geen ontheffing nodig’, dan mag u de milieuzones inrijden. Houd wel de afloopdatum van de ontheffing in de gaten.
  • Krijgt u in de kentekencontrole de melding ‘geen ontheffing bekend’, dan kunt u wellicht een aanvraag indienen voor een landelijke ontheffing of bent u wellicht al vrijgesteld onder het milieuzonebord. Bekijk nog eens de toelichting op het milieuzonde bord of ga verder met stap 3.
  • krijgt u in de kentekencontrole de melding ‘geen ontheffing’, dan had uw vrachtauto ontheffing, maar is deze vervallen omdat uw voertuig nu ouder is dan 13 jaar. U kunt wellicht een lokale ontheffing krijgen, bekijk hiervoor stap 4.

Stap 3. Heeft uw vrachtauto geen vrijstelling onder het milieuzonebord?, dan kunt u voor een aantal bijzondere voertuigen ontheffing aanvragen. Ga naar de pagina over de Landelijke ontheffing.

Stap 4.Heeft uw vrachtauto geen vrijstelling onder het milieuzonebord én geen landelijke ontheffing? Dan kunt u ook nog ontheffing proberen te krijgen bij de milieuzone gemeente zelf. Ga naar de pagina over de Lokale ontheffing.

Stap 5. Heeft uw vrachtauto geen vrijstelling onder het milieuzonebord én geen landelijke/ lokale ontheffing, dan heeft u met dit voertuig geen toegang tot de milieuzones. Rijdt u toch de milieuzones in met dit voertuig, dan riskeert u een boete.
Bij de aanschaf van een schonere vrachtauto kunt u de milieuzones wellicht wel weer in. Houd hierbij goed de vrijstellingscriteria op basis van het milieubord in de gaten.

Kenteken check

Voer hier uw kenteken in en controleer of uw vrachtauto (> 3500 kg) ontheffing heeft voor de milieuzones:

NL