Verkeersbord en onderborden

Op deze webpagina ziet u hoe u het verkeersbord voor een milieuzone met bijbehorende onderborden kunt herkennen.

Alle gemeenten die een gele, groene of paarse milieuzone invoeren, gebruiken het verkeersbord ‘Milieuzone’. 

C22a in zonebord                                      
Verkeersbord 'Milieuzone'                                          

Aan de onderborden kunt u herkennen of u een gele, groene of paarse milieuzone nadert, voor welke voertuig de milieuzone geldt en voor welke emissieklasse.

Onderborden voor personen- en bestelauto’s
Een gele milieuzone herkent u aan het gele cirkeltje met een 3. De 3 staat voor emissieklasse 3. In een gele milieuzone mogen alleen dieselpersonen- en bestelauto’s met emissieklasse 3 of hoger komen. Auto’s op andere brandstoffen mogen alle zones gewoon inrijden. De afbeeldingen van de voertuigen op het onderbord vertellen u dat het een milieuzone is voor personen- en bestelauto’s.

Een groene milieuzone herkent u aan het groene cirkeltje met een 4 erin. De 4 staat voor emissieklasse 4. In groene milieuzones zijn alleen dieselvoertuigen toegestaan met emissieklasse 4 of hoger. Auto’s die rijden op andere brandstoffen mogen alle zones gewoon inrijden. Voor welk dieselvoertuig de groene milieuzone geldt, ziet u aan de voertuigafbeeldingen op het onderbord. 

c22a in zonebord                                  c22a in bord
onderbord pb3                                  onderbord pb4

Onderborden voor vrachtauto’s en autobussen
Voor vrachtauto’s en autobussen gelden per 1 januari 2022 alleen paarse milieuzones, herkenbaar aan de paarse cirkel met een 6 erin. De 6 staat voor emissieklasse 6. In paarse milieuzones mogen alleen dieselvoertuigen komen met minimaal emissieklasse 6. Aan de afbeelding van een vrachtauto op het onderbord, ziet u dat het gaat om een paarse milieuzone voor vrachtauto’s. Aan de afbeelding van een autobus op het onderbord, ziet u dat het gaat om een paarse milieuzone voor autobussen. Paarse milieuzones kunnen ook voor zowel vrachtwagens als bussen gelden. Aan de afbeelding van een autobus en vrachtwagen ziet u dat het gaat om een paarse milieuzone voor autobussen en vrachtwagens. 

c22a in zone                                 c22A in zone                                  c22a in zone       
onderbord v6                               onderbord a6                                onderbord v6 en a6
Let op: Onderborden kunnen in combinatie voorkomen. Bijvoorbeeld een verkeersbord met een onderbord voor personen- en bestelauto’s en een onderbord voor vrachtauto’s.

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*. 

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen en met andere voertuigsoorten dan personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen.