Voertuiggegevens

Weet u niet zeker of uw voertuig vrijstelling heeft? U kunt dit zelf nakijken aan de hand van voertuiggegevens (Datum Eerste Toelating, euroklasse, roetfilter en brandstof) die geregistreerd staan in het Kentekenregister van de Dienst Wegverkeer (RDW).

Voer via de link https://www.rdw.nl/Ovi/Paginas/Default.aspx het kenteken van uw voertuig in om de voertuiggegevens van uw voertuig te bekijken.

Het kan voorkomen dat de Euroklasse niet bij de RDW staat geregistreerd. Aan de hand van de Datum Eerste Toelating kunt u via de daarvoor bestemde omrekentabel bepalen welke euroklasse uw voertuig heeft.

Ontheffing voor Bijzondere voertuigen blijft wel nodig
Bijzondere voertuigen en bijzondere categorieën voertuigen kunnen slechts de milieuzones in met ontheffing. NL Milieu en Leefomgeving zal daarom voor deze voertuigen nog steeds de ontheffingverlening blijven uitvoeren. U hoeft voor Bijzondere voertuigen geen aanvragen in te dienen. Daarvoor regelt NL Milieu en Leefomgeving de ontheffingen nog automatisch. Behalve voor onderstaande gevallen, daarvoor dient u wel een ontheffing aan te vragen bij NL Milieu en Leefomgeving:

  • Verhuisauto’s
  • Bedrijfsauto’s met zware laadkraan
  • Technisch niet-inpasbare filters
  • Niet Beschikbare roetfilters
  • PPO-voertuigen
  • Ongecertificeerde filters

Kentekencontrole database Agentschap NL

Als uw voertuig een Bijzonder voertuig is of u heeft binnen een van deze voertuigcategorieën eerder een aanvraag voor ontheffing ingediend voor uw voertuig, dan kunt u hieronder uw kenteken invoeren om te bekijken of uw voertuig ontheffing heeft op het inrijverbod voor de milieuzones.

Voer hier uw kenteken in en controleer of uw voertuig (> 3500 kg) ontheffing heeft voor de milieuzones:

 

Heeft u ontheffing? Dan heeft u toestemming om de milieuzones in te rijden tot de einddatum van de ontheffing. U kunt voor uzelf de Kennisgeving van de ontheffing uitprinten.

Krijgt u de melding ‘Geen ontheffing bekend’? Agentschap NL heeft u dan geen ontheffing verleend voor uw voertuig. Ga naar stap 3 van het stappenplan (= link terug naar die stap op de pagina: ik ben een vervoerder waar het stappenplan staat) en zoek uit of u alsnog toegang hebt of kan krijgen voor de milieuzones.

U krijgt de melding ‘Geen ontheffing nodig’? Uw voertuig is dan gericht op het vervoer van personen en niet van goederen. U mag daarom altijd de milieuzone inrijden.