Vrachtauto's

Rijdt u in een dieselvrachtauto? Het toegangsbeleid voor vrachtauto’s blijft tot 2022 grotendeels gelijk.

Momenteel zijn er in Nederland 13 gemeenten die een milieuzone voor dieselvrachtauto’s hebben. Per 1 januari 2020 komt u in ieder geval in die 13 gemeenten een van de volgende situaties tegen:

-De gemeente heeft een milieuzone volgens de oude verkeersregels
Gemeenten met een milieuzone hebben tot 29 oktober 2020 de tijd om de nieuwe verkeersregels voor milieuzones in te voeren. Tot die tijd gelden de oude verkeersregels voor milieuzones voor dieselvrachtauto's, herkenbaar aan de verkeersborden bij de milieuzone. Dat betekent dat u nog steeds een boete kunt krijgen, als u een milieuzone inrijdt die voor uw vrachtauto verboden is.

-De gemeente heeft een milieuzone volgens de nieuwe verkeersregels
Heeft de gemeente een milieuzone volgens de nieuwe verkeersregels ingevoerd, dan komt u een groene milieuzone tegen. In groene milieuzones zijn alleen dieselvrachtauto’s toegestaan met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer hoe schoner uw voertuig. 

onderbord v4
Onderbord groene milieuzone voor dieselvrachtauto's

Let op: Per 1 januari 2022 gelden er strengere toegangseisen voor dieselvrachtauto’s in milieuzones. Vanaf die datum hebben alleen dieselvrachtauto’s met emissieklasse 6 of hoger toegang tot milieuzones. Daarnaast kunnen gemeenten vanaf 1 januari 2025 nul emissiezones voor vrachtauto's invoeren in hun gemeenten. In deze zones mogen alleen elektrische vrachtauto’s komen die geen schadelijke stoffen uitstoten.

Meer weten?
Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones.
Kijk voor de actuele situatie per gemeente met een milieuzone op Locaties milieuzones.
Kijk op Verkeersbord en onderborden hoe u een groene milieuzone kunt herkennen.
Er geldt een aantal vrijstellingen en ontheffingen voor groene milieuzones. Meer informatie hierover vindt u op Vrijstellingen en ontheffingen

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*.

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen