Vrachtauto's

Rijdt u in een dieselvrachtauto? Het toegangsbeleid voor dieselvrachtauto’s is per 1 januari 2022 aangescherpt.

Momenteel zijn er in Nederland 15 gemeenten die een milieuzone voor dieselvrachtauto’s hebben. Dat zijn: Amsterdam , Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Maasvlakte Rotterdam, Rijswijk, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Utrecht.

U komt in die gemeenten per 1 januari 2022 een  paarse milieuzone tegen. In paarse milieuzones zijn alleen dieselvrachtauto’s toegestaan met minimaal  emissieklasse 6. Dieselvrachtauto’s met emissieklasse 5 en lager mogen hier niet in. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer hoe schoner uw voertuig. 

onderbord v6
Onderbord paarse milieuzone voor dieselvrachtauto's

Meer weten?
Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones.
Kijk voor de actuele situatie per gemeente met een milieuzone op Locaties milieuzones.
Kijk op Verkeersbord en onderborden hoe u een paarse milieuzone kunt herkennen.
Er geldt een aantal vrijstellingen en ontheffingen voor paarse milieuzones. Meer informatie hierover vindt u op Vrijstellingen en ontheffingen
Kijk voor informatie over de nul-emissiezones op OpwegnaarZes.

Let op: Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 nul-emissiezones voor vrachtauto's invoeren in hun gemeenten. In deze zones mogen alleen elektrische vrachtauto’s komen die geen schadelijke stoffen uitstoten. Er is een overgangsregeling voor vracht- en bestelauto’s. Er moet voor ondernemers tijd zijn om de overstap naar een elektrische bestelauto haalbaar en betaalbaar te maken. Zie hiervoor deze informatie.

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*. 

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen en met andere voertuigsoorten dan personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen.