Vrijstellingen en ontheffingen

Op deze webpagina vindt u meer informatie over vrijstellingen en ontheffingen. U leest wat vrijstellingen en ontheffingen zijn en wat het verschil ertussen is. Ook ziet u welke vrijstellingen en ontheffingen er gelden.

Het kan zijn dat u geen toegang heeft tot milieuzones met uw dieselvoertuig, omdat uw voertuig een te lage emissieklasse heeft. Maar soms worden er aan de hand van het kenteken uitzonderingen gemaakt. We hebben het dan over vrijstellingen en ontheffingen. Een vrijstelling krijgt u automatisch. Een ontheffing moet u aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een vrijstelling of ontheffing, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Personen- en bestelauto’s
Uw diesel personen- of bestelauto is vrijgesteld als u aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
1.Uw voertuig is 40 jaar of ouder.
2.U heeft een rolstoeltoegankelijk voertuig.
3.U bezit een kampeerwagen met carrosseriecode SA en woont in een milieuzone. U heeft dan alleen een vrijstelling voor de milieuzone waarin u woont.
Via de Milieuzonecheck op deze pagina kunt u nagaan of u aan één van de eerste 2 voorwaarden voldoet. Voor wat betreft de derde voorwaarde gaat de gemeente na of u als eigenaar van de kampeerwagen daadwerkelijk in een milieuzone woont.

Bent u in bezit van een personen- of bestelauto die u vanwege uw handicap heeft aangepast voor meer dan €500, en wilt u een stad inrijden met een milieuzone voor personen- en bestelauto’s? Ga dan naar de website van een gemeente  met een dergelijke milieuzone om na te gaan of u in aanmerking kunt komen voor een ontheffing

Vrachtauto’s
Uw vrachtauto is vrijgesteld als u aan een van onderstaande voorwaarden voldoet:
1.Uw voertuig is 40 jaar of ouder.
2.Uw voertuig heeft carrosseriecode 15, 16, 19, 23, 26, 27, 31, SB of SF en uw voertuig is jonger dan 13 jaar.
3.U bezit een kampeerwagen met carrosseriecode SA en woont in een milieuzone. U heeft dan alleen een vrijstelling voor de milieuzone waarin u woont.
Via de Milieuzonecheck op deze pagina kunt u nagaan of u aan één van de eerste 2 voorwaarden voldoet. Voor wat betreft de derde voorwaarde gaat de gemeente na of u als eigenaar van de kampeerwagen daadwerkelijk in een milieuzone woont. 

U kunt voor een ontheffing voor uw vrachtauto in aanmerking komen als u een kermis- of circusvoertuig, een bedrijfsauto met zware laadkraan, een verhuisauto of een trekker met 4 of meer assen bezit, en deze jonger is dan 13 jaar. Als uw voertuig voldoet aan deze voorwaarde, dan krijgt u voor een kermis- of circusvoertuig of een trekker met 4 of meer assen een ontheffing van RVO. Hiervoor hoeft u niets te doen. Voor een verhuisauto of bedrijfsauto met zware laadkraan moet u wel zelf een ontheffing aanvragen bij RVO. Heeft u al een ontheffing? Deze blijft geldig tot het moment dat uw voertuig 13 jaar is. Gebruik de Milieuzonecheck op deze pagina om na te gaan of uw voertuig een ontheffing heeft.

Exceptioneel vervoer
Exceptioneel vervoer is transport dat breder, langer, zwaarder of hoger is dan wettelijk is toegestaan. Ook hiervoor kunt u ontheffingen aanvragen.

Milieuzonecheck

Vul uw kenteken in en controleer of u wel of geen toegang heeft tot milieuzones*. 

NL
De Milieuzonecheck houdt geen rekening met lokale vrijstellingen en ontheffingen en met andere voertuigsoorten dan personen- en bestelauto’s, vrachtauto’s en autobussen.